Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čech dostal podmínku rok a půl za násilnosti při hamburském summitu G20

Hvězdami summitu G20 byli především Vladimir Putin, Donald Trump, Emmanuel Macron a Angela Merkelová
Hvězdami summitu G20 byli především Vladimir Putin, Donald Trump, Emmanuel Macron a Angela Merkelová
Foto: g20.org

Hamburk - Devětadvacetiletý Čech dostal podmínečný trest roku a půl odnětí svobody za násilnosti během červencového summitu zemí G20 v Hamburku.

Čech se dnes přiznal k činům, které spáchal večer 7. července ve čtvrti St. Pauli. "Nechal jsem se strhnout agresivní atmosférou, která panovala mezi policisty a demonstranty," uvedl v prohlášení, které přečetl jeho advokát. Vyjádřil v něm také lítost, která by prý byla ještě větší, kdyby někoho skutečně zranil. Jeden z policistů, který byl během protestů tajně nasazen, vypověděl, že Čech házením zasáhl policisty nejméně třikrát. 

Artona K., který pracuje jako barman v Praze, soud shledal vinným mimo jiné z pokusu o těžké ublížení na těle. Čech, který byl od července ve vazbě, musí zaplatit 1600 eur (téměř 42.000 Kč) a odevzdat vzorek své DNA. Masivní protesty a srážky s policií během červencového summitu velkých světových ekonomik na několik dní ochromily některé části Hamburku. 

Témata:  Německo Česká republika Summit G20

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy