Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V blízkosti Země proletěl asteroid, vědci na něm otestovali varovný systém

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Frankfurt - Asteroid s názvem 2012 TC4 dnes ve vzdálenosti asi 44.000 kilometrů minul Zemi. Pro srovnání - Měsíc je od naší planety vzdálen asi 384.000 kilometrů a geostacionární družice se pohybují ve výšce do 36.000 kilometrů.

Astronomové nicméně prohlásili, že asteroid nepředstavoval pro naši planetu nebezpečí. Dal ale možnost k tomu, aby experti vyzkoušeli systémy varování.

"V podstatě jsme předstírali, že jde o 'kritický' objekt, u něhož je velké riziko, že narazí do Země... Otestovali jsme komunikační kanály a teleskopy a radarové systémy pro pozorování," poznamenal Detlef Koschny z Evropské kosmické agentury (ESA).

Výsledky testu nebyly podle něj ve všem uspokojivé. Jeden velký radarový systém umístěný na Portoriku nefungoval, protože jej poškodil hurikán Maria. Místo něj byl použit jiný radarový systém v USA.

Radarové záběry ukázaly, že asteroid měl šířku deset až 12 metrů. Velikostí tedy zhruba odpovídal asteroidu, který v roce 2013 explodoval nad Čeljabinskem v Rusku.

Témata:  asteroid Země ESA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy