Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žena si vymohla exhumaci Dalího, náklady a testy otcovství musí zaplatit sama

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - María Pilar Abelová Martínezová (61), která si u španělského soudu vymohla odebrání vzorků DNA surrealistického umělce Salvadora Dalího, bude muset uhradit náklady na exhumaci jeho těla a testy otcovství.

Žena léta tvrdila, že Dalí, který zemřel v roce 1989, byl jejím otcem. Umělec měl podle ní v roce 1955 poměr s její matkou, jež pracovala jako pomocnice v domácnosti u Dalího přátel v Port Lligatu. Pokud by testy bývaly potvrdily její tvrzení, mohla se ucházet až o čtvrtinu dědictví po zesnulém malíři.

Podle soudu ale výsledky testů DNA umožňují "vyloučit, že by byl Salvador Dalí i Doménech biologickým otcem Maríe Pilar Abelové Martínezové".

Kolik bude muset Abelová Martínezová zaplatit, soud neuvedl. Podle listu El Universo bude ale částka značná. Tělo bylo exhumováno v červenci. Dalího nadace, která pečuje o umělcovo dědictví, agentuře AFP řekla, že náklady na vyzvednutí umělcova těla z hrobky v katalánském městě Figueras zatím nevyčíslila.

Témata:  Španělsko exhumace

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy