Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Ženevě se opět jedná o Sýrii, zástupci Asadova režimu dorazí ve středu

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek/Ženeva - V Ženevě se koná již osmé kolo syrských rozhovorů. Zástupci pěti stálých členských zemí Rady bezpečnosti OSN už začali jednat. Syrská vládní delegace přijede ve středu.

V čele vládní delegace bude stejně jako v minulých kolech syrský zástupce při OSN Bašár Džaafarí. Mluvčí OSN Alessandra Vellucciová řekla, že vládní delegace zatím nedorazila, ale předpokládá se, že v Ženevě bude ve středu.

Minulá kola rozhovorů výsledek nepřinesla. Jednání byla nepřímá a zprostředkovatelem byl zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

Opozice nepřestává trvat na odstoupení prezidenta Bašára Asada. Vláda i spojenecké Rusko chtějí, aby o tom, zda Asad zůstane či nezůstane prezidentem, rozhodli voliči.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů) Švýcarsko

Aktuálně se děje

7. května 2024 16:04

Čínští hackeři zaútočili na britské ministerstvo. Si Ťin-pching je právě v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy