Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané se zlobí: Odmítnout setkání s Pencem je nešťastné, vzkazují Palestincům

Mahmúd Abbás, též známý jako Abú Mázin, palestinský politik, který v současnosti zastává post prezidenta Palestinské samosprávy.
Mahmúd Abbás, též známý jako Abú Mázin, palestinský politik, který v současnosti zastává post prezidenta Palestinské samosprávy.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás odřekl schůzku s viceprezidentem USA Mikem Pencem poté, co prezident Donald Trump prohlásil, že uznává Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Washington pokládá rozhodnutí palestinského vedení za nešťastné.

Zrušení schůzky Abbáse s viceprezidentem Pencem, plánované původně na 19. prosinec, oznámil o víkendu palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí.

"Viceprezident se velice těší na cestu do této oblasti a na setkání s premiérem Benjaminem Netanjahuem a (egyptským) prezidentem Sísím," uvedl dnes Penceův mluvčí Jarrod Agen.

Trump dal ve středu pokyn k přesunu amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, a rozešel se tak se svými předchůdci. Status Jeruzaléma je citlivé téma a podle zbytku světa se o jeho něm má jednat v izraelsko-palestinských rozhovorech.

Izrael považuje v rozporu s rezolucemi OSN celé město za svou metropoli, Palestinci žádají pro svůj budoucí stát za hlavní město východní Jeruzalém. Mnoho desetiletí trvající spory o město jsou častou rozbuškou ve vzájemných vztazích.

Témata:  Mahmúd Abbás USA Palestina Mike Pence

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy