Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikální muslimové v Jakartě pálili vlajky Izraele i Trumpa

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Jakarta - Ve světě i dnes pokračují protesty muslimů, které vyvolalo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém jako metropoli Izraele. Stovky radikálů v Jakartě pálily fotografie Trumpa a americké či izraelské vlajky.

Izrael považuje v rozporu s rezolucemi OSN celé město za svou metropoli, Palestinci žádají pro svůj budoucí stát za hlavní město východní Jeruzalém.

"Chceme být svědky zničení izraelské nadvlády. Budeme podporovat Palestinu svou krví," křičeli demonstranti před americkou ambasádou.

Mnoho účastníků protestu dnes v Jakartě mávalo palestinskými vlajkami a neslo transparenty na podporu intifády, tedy povstání proti Izraeli. K zahájení nové intifády vyzval Palestince ve čtvrtek vůdce palestinské radikální organizace Hamás Ismáíl Haníja.

Protest v Jakartě, hlavním městě země s největší muslimskou populací na světě, vedla militantní Fronta obránců islámu, která chce v Indonésii zavést přísné islámské právo šaría. Většina obyvatel Indonésie praktikuje umírněnou formu islámu a mnozí z nich volají po zákazu této radikální organizace.

V Jakartě se uskutečnily demonstrace proti Trumpovi a proti Izraeli již o víkendu. Tisíce lidí při nich požadovaly přerušení diplomatických vztahů se Spojenými státy a vypovězení amerického velvyslance.

Témata:  Indonésie muslimové Jeruzalém

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy