Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepokoje v Kazachstánu: Policie nahání demonstranty po ulicích

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: 1tv.ru

Astana - V Kazachstánu se dnes konaly protivládní protesty, policie je však razantně překazila. Po celé zemi zadržela desítky demonstrantů a bezpečnostními kordony zamezila vstup na hlavní náměstí velkých měst. Nepokoje propukly minulý měsíc v reakci na vládní plány privatizace rozsáhlých ploch zemědělské půdy.

Nejméně stovka protestujících se shromáždila u jednoho policejního stanoviště blokujícího vstup na hlavní náměstí v kazašské metropoli. Podobně početné skupiny se pokoušely dostat na náměstí i na dalších místech, někteří demonstranti zpívali národní hymnu.

Svědci citovaní Reuters líčili, jak policisté honí demonstranty po ulicích a zadržené pak násilně strkají do autobusů. Policie nakrátko zadržela i dva zpravodaje agentury Reuters, odvezla je nedaleko v policejním autě a pak pustila.

Zdroj: YouTube

Už počátkem týdne policie a soudy zadržely desítky opozičních aktivistů v různých městech, která se chystala připojit k dnešním protestním akcím.

Nedávné protesty, ačkoli nejsou příliš početné (účast na největších z nich stěží přesáhla pár tisíc lidí), se staly největším projevem nespokojenosti s vládou prezidenta Nursultana Nazarbajeva od roku 2000. Následují po výrazném hospodářském zpomalení a zhruba 45procentním znehodnocení národní měny v loňském roce po propadu cen ropy, která je hlavním exportním artiklem Kazachstánu.

Témata:  Kazachstán Nursultan Nazarbajev demonstrace v Rusku

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy