Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet padělků softwaru se zdvojnásobil, výrobci přišli o miliardu

Práce s PC, ilustrační fotografie
Práce s PC, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Údaje protipirátské aliance softwarových firem BSA dokládají, že počet padělků počítačových programů se letos proti loňsku zhruba zdvojnásobil. Pro výrobce legálních produktů to byla ztráta jedné miliardy korun. Podvodníci se velmi snaží vypadat důvěryhodně.

Podvodníci prodávají padělaný software nejčastěji jako zlevněné originální kopie. Padělky jsou často distribuovány přes on-line obchody a aukční stránky, kde je pro podvodníky snazší se skrýt za smyšlená jména. Obětí podvodníků se již stalo i několik veřejných institucí a státních organizací, protože se padělky začaly objevovat ve veřejných výběrových řízeních.

"Lidé již vědí, že stahování komerčního, tedy placeného softwaru z internetu zdarma může být rizikové kvůli možné virové nákaze. Avšak v případě nákupu zlevněného softwaru nejsou vždy tak obezřetní, a to i v okamžiku, kdy se cena zdá být příliš dobrá na to, aby byla reálná," podotkl mluvčí BSA Jan Hlaváč.

Podvodníci si mohou například založit firmy s působností v rámci Evropské unie a padělky prodávat s relativně malou slevou, aby nevzbudili podezření. "Třeba ve výběrových řízeních může i malá sleva rozhodnout o vítězi. Avšak nákup padělaného softwaru v dobré víře nezbavuje kupujícího odpovědnosti za porušování autorských práv a odpovědnosti za škodu, pokud software instaluje a užívá," dodal mluvčí.

Že jde o padělek, kupující zjistí často až později, například když není možné provést aktualizaci programu. Za porušování autorských práv k počítačovým programům může soud podle okolností uložit zákonem předpokládané tresty včetně vysokých peněžitých trestů, rovněž může uložit povinnost k náhradě škody. Výše náhrady škody v případech řešených BSA v průměru přesahuje 390.000 korun.

Témata:  počítače ekonomika software

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy