Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Republikáni prý našli důkazy o vině Clintonové v aféře se soukromým e-mailem

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Twitter

Washington - Demokratka Hillary Clintonová, která předloni prohrála zápas o Bílý dům s Donaldem Trumpem, používala k rozesílání služební pošty soukromý účet. Podle FBI bylo sice její jednání krajně nezodpovědné, nikoli ale trestné. Republikáni nově tvrdí, že objevili rozpory ve vyšetřování aféry.

Republikánští členové klíčových výborů amerického Kongresu našli poprvé důkazy o spáchání trestného činu, napsal zpravodajský server The Hill s odvoláním na poslance a vyšetřovatele. Písemné důkazy prý svědčí o tom, že Clintonová přes svůj soukromý nezabezpečený účet odesílala tajné dokumenty, a překročila tím zákon.

Samotné spisy FBI údajně konstatují, že rozesílání "velkého objemu" tajné pošty je důkazem trestného činu a zároveň svědčí o křivé výpovědi "důležitého svědka" při výslechu. Jméno svědka je v protokolech FBI začerněno, ale podle The Hill jde o pracovníka počítačové firmy, která měla poštovní server Clintonové ve správě.

Vyšetřovatelé FBI nicméně v roce 2016 Clintonovou z podezření z trestného činu očistili. Stalo se tak v době, kdy už byly důkazy o její vině jasné, a navíc ještě před výslechem klíčových svědků, tvrdí republikáni.

FBI informace republikánů odmítla komentovat. Demokraté připustili, že postup vyšetřovatelů byl neobvyklý, nicméně obvinili Republikánskou stranu, že záležitost politizuje.

Témata:  Hillary Clintonová USA FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy