Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko v zemi opět prodloužilo výjimečný stav

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ankara - Turecký parlament ratifikoval další prodloužení výjimečného stavu, který byl v zemi zaveden v červenci 2016 po pokusu části armády o převrat. Informovala o tom agentura Anadolu.

Výjimečný stav, který kabinetu umožňuje vládnout pomocí dekretů, byl prodloužen díky poslancům vládní strany a jedné z opozičních stran. Dvě velké opoziční strany hlasovaly proti. Podle kritiků vláda výjimečný stav využívá k pronásledování svých odpůrců.

Výjimečný stav byl od pátku prodloužen opět na tři měsíce. Poprvé byl vyhlášen na tři měsíce v červenci 2016 krátce poté, co se část armády v zemi neúspěšně pokusila o převrat. Vyhlášení výjimečného stavu až na půl roku umožňuje turecká ústava v době, kdy je vážně narušen veřejný pořádek v zemi, nebo kdy násilné činy ohrožují svobodu a demokracii.

Během výjimečného stavu mohou být například vyhlášeny zákazy vycházení či shromažďování nebo mohou být kontrolována média. Podle kritiků vláda výjimečný stav zneužívá k pronásledování svých odpůrců, včetně novinářů i opozičních poslanců. Vláda se hájí tím, že výjimečný režim je nutný kvůli boji s teroristy.

Témata:  Turecko vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy