Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ozbrojenci Talibanu v noci přepadli základnu domobrany, zabili 18 lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Kábul - Ozbrojenci z Tálibánu zabili v noci na dnešek v severoafghánské provincii Balch 18 příslušníků provládních sil, včetně jednoho policisty. Na západě země mezitím při bombovém útoku zemřel jeden člověk. I za tímto incidentem jsou islamisté.

Ozbrojenci z Tálibánu vtrhli do domu, kde byli příslušníci místní domobrany spadající pod afghánské ministerstvo vnitra. Útočníci muže následně přinutili budovu opustit a před domem je zastřelili. Mezi oběťmi byl i vůdce místního kmene, který byl zároveň policistou.

V západoafghánské provincii Faráh dnes ráno explodovala nálož na kraji silnice. Výbuch si vyžádal smrt jednoho policisty a další čtyři zranil. I k tomuto útoku se přihlásil Tálibán.

Podle americké armády má afghánská vláda pod kontrolou méně než dvě třetiny země. Zbytek ovládá Tálibán a další ozbrojené skupiny. V roce 2016 afghánská armáda přišla o deset procent bojové síly.

V době vrcholného nasazení v roce 2011 působilo v Afghánistánu přes 110.000 vojáků NATO. Přímé bojové operace jednotek USA a NATO byly ukončeny v roce 2014.

Témata:  Afghanistán Tálibán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy