Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polský prezident podepíše sporný zákon týkající se holokaustu. Pak ho dá ústavním soudcům

Andrzej Duda na návštěvě Prahy (15. března 2016).
Andrzej Duda na návštěvě Prahy (15. března 2016).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Varšava - Polský prezident Andrzej Duda podepíše kritizovaný zákon o holokaustu. Následně ho ale pošle k ústavnímu soudu, aby rozptýlil obavy, zda neomezí svobodu slova, a zda ustanovení hrozící trestem vězení nejsou příliš vágně formulovaná.

Zákon hrozí až tříletým vězením za připisování odpovědnosti polskému národu či státu za vyvražďování Židů a další zločiny, spáchané za druhé světové války německými nacisty.

Polský zákon kritizují v Izraeli a Spojených státech, k uplatnění práva veta vyzýval Dudu i Kyjev. Zákon totiž hrozí tresty i za popírání zločinů spáchaných za války ukrajinskými nacionalisty na Polácích.

"My také máme právo být citliví a máme právo na historickou pravdu," prohlásil dnes Duda. Současně zdůraznil, že není možné, aby v Polsku byl tolerován antisemitismus a nesnášenlivost.

Témata:  Andrzej Duda Polsko holocaust

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy