Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli násilí uteklo od víkendu z Etiopie do Keni 5000 lidí

Uprchlíci
Uprchlíci
Foto: UNHCR

Addis Abeba - Asi pět tisícovek Etiopanů uprchlo přes hranice do sousední Keni poté, co o víkendu etiopští vojáci při operaci namířené proti separatistům omylem zabili v příhraniční oblasti devět civilistů: Dalších 12 lidí bylo při stejné akci zraněno.

Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na keňský Červený kříž. "Počet etiopských uprchlíků stále narůstá," informoval dnes Červený kříž, který jejich počet odhaduje na 5000 osob. Upřesnil, že jsou to převážně ženy a děti, včetně "těhotných a kojících matek, nemocných, postižených a starých lidí".

Etiopští vojáci nasazení ve státu Oromija na jižních hranicích chtěli zasáhnout proti bojovníkům separatistické Oromské osvobozenecké fronty, ale kvůli špatné informaci od rozvědky v sobotu zabili devět civilistů a 12 jich zranili, uvedla místní média.

Po sobotním incidentu bylo pět vojáků suspendováno a do oblasti byla vyslána vysoká vojenská delegace, aby věc vyšetřila.

Oromská osvobozenecká fronta je separatistická skupina a etiopská vláda ji označuje za teroristickou. Ve státu Oromija neustále propuká násilí, třebaže byl v únoru v zemi na šest měsíců vyhlášen výjimečný stav. 

Témata:  uprchlíci Etiopie Keňa

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy