Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikálové z hnutí Šabáb zaútočili raketomety na misi Africké unie

Somálsko
Somálsko
Foto: Pixabay

Mogadišo - Radikálové z islamistického hnutí Šabáb dnes brzy ráno přepadli základnu mise Africké unie na jihu Somálska. Zemřeli čtyři ugandští vojáci, na straně útočníků je údajně 22 mrtvých.

Kromě čtyř mrtvých si útok podle mluvčího ugandské armády Richarda Karemireho vyžádal také čtyři zraněné vojáky ugandské mírové mise.

Samotná milice Šabáb, která se k atentátu oficiálně přihlásila, hovoří o 59 mrtvých Uganďanech a 14 "mučednících" na své straně.

U vchodu na základnu mise Africké unie jihozápadně od Mogadiša se nejprve ve dvou automobilech naložených trhavinou odpálili sebevražední atentátníci. Na ugandské vojáky pak začalo útočit pomocí raketometů a samopalů kolem stovky radikálů.

"Máme za sebou děsivý den, ale situace je už klidná," řekl agentuře AP jeden z obyvatel domů v okolí základny. Civilisté se podle něj během útoku ukrývali.

Témata:  Al-Šabáb terorismus v Somálsku Somálsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy