Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hasiči úspěšně krotí požár u Sydney, jeho původ je "vysoce podezřelý"

požár
požár
Foto: Pixabay

Sydney - Úřady australského státu Nový Jižní Wales naznačily, že požár, který na jihu Sydney o víkendu zasáhl plochu o 2500 hektarech, mohl být úmyslně založen. Komisař hasičského sboru Shane Fitzsimmons jej označil za "vysoce podezřelý". S živlem mezitím hasiči úspěšně bojují, na jihovýchodě Austrálie ale bude pokračovat nezvykle horký podzim, píše australský web news.com.au.

Na předměstí Sydney byly dnes v terénu stále stovky hasičů, hrozba už ale do velké míry pominula, čemuž napomohlo uklidnění větru, který oproti neděli zeslábl přibližně na poloviční rychlost. "Je absolutní zázrak, že nedošlo k žádnému úmrtí a téměř žádným majetkovým ztrátám díky srdnatému úsilí a nasazení našich záchranářských složek," citovala agentura AFP prozatímního australského ministra pro záchranářské operace Marka Speakmana.

Policie Nového Jižního Walesu nyní sestavila tým vyšetřovatelů, kteří mají určit, za jakých okolností požár v sobotu odpoledne vypukl. "Jakým právem si někdo dovoluje - pakliže se záměrně účastní zakládání požárů - ohrožovat naše hasiče a vystavovat všechny tyto komunity nebezpečí," řekl komisař Fitzsimmons s tím, že záležitost bude důkladně vyšetřena.

"Ačkoli hrozba polevila, stále se jedná o poměrně nebezpečné dějiště požáru. Žádáme lidi, aby zůstali ostražití," dodal Fitzsimmons. Podle jeho náměstka Roba Rogerse by i nadále mohly představovat komplikaci vysoké teploty.

Letošní podzim je zatím v Austrálii mimořádně teplý a v Sydney mají tento týden maxima dosahovat 28 stupňů Celsia, tedy hodnoty o devět stupňů nad sezonním průměrem. V Brisbane se v příštích dnech očekávají teploty i nad 30 stupňů.

"Ty statistiky jsou opravdu pozoruhodné," řekl meteorolog televize Sky News Tom Saunders. "Navíc panuje mimořádné sucho; u meteorologické stanice v Sydney zatím tento měsíc nespadl žádný déšť a to už se za první polovinu dubna nestalo více než 100 let," vysvětlil.

Témata:  požáry v Austrálii Sydney Austrálie požáry

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.