Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo bude dodržovat dohodu s Íránem, USA v izolaci

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Vypovězení jaderné dohody s Íránem ze strany Spojených států zvyšuje nejistotu ve světě a může vést ke snížení důvěry v mezinárodní smlouvy, je přesvědčen německý ministr zahraničí Heiko Maas. Spolková republika se podle něj dohodou nadále cítí být vázána, protože funguje. Co chce Washington místo smlouvy, podle ministra Německo neví.

"Bude to chtít chladnou hlavu v dalších dnech," řekl Maas o tom, jak je třeba reagovat na krok amerického prezidenta Donalda Trumpa. "Náš cíl je přitom jasný: zůstáváme vázáni jadernou dohodou, už z vlastního bezpečnostně-politického zájmu. A budeme proto usilovat o to, aby tato smlouva měla budoucnost," zdůraznil.

"Je to úspěšný výsledek dlouhých a složitých diplomatických vyjednávání. A především - dohoda funguje," podotkl s tím, že její dodržování potvrdila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Vyjádřil také obavu, že Trumpovo rozhodnutí oslabí ty íránské politiky, kteří si přejí dobré vztahy s ostatními státy.

Šéf německé diplomacie považuje za důležité, aby spolková republika, Británie a Francie, které už v úterý vydaly společné prohlášení, mluvily jedním hlasem. Diskutovat chce i s ostatními strůjci dohody, kterou v roce 2015 podepsalo i Rusko a Čína.

Také spolková republika má podle Maase vážné starosti, pokud jde o problematickou roli Íránu v regionu nebo o jeho raketový program. "Jsou to ale problémy, které je třeba posuzovat i nadále odděleně od jaderné dohody," míní.

Témata:  USA Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy