Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelské letectvo podniklo pět útoků v Pásmu Gazy

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tel Aviv - Izraelské letectvo dnes podniklo pět náletů na cíle v Pásmu Gazy. Reagovalo tak na střety a přestřelky, které se během dne odehrávaly na hranici s židovským státem. Podle mluvčího armády Ronena Manelise letouny zasáhly výcvikové tábory extremistů z palestinského hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy vládne a které stojí za nynějšími protesty u hranice s Izraelem. Informovala o tom agentura AP.

"Údery byly odpovědí na násilné činy z posledních hodin, které měl u bezpečnostního plotu na svědomí Hamás," uvedla izraelská armáda ve svém prohlášení. Další incident se stal o něco dříve. Izraelští vojáci se stali terčem střelby a v reakci na to izraelský letoun a tank zasáhly dvě pozice radikálů.

"Izraelská armáda je odhodlána zabránit teroristickým aktivitám, za kterými stojí organizace Hamás. Na každý teroristický čin tvrdě odpovíme," citovala z armádního prohlášení stanice BBC.

Protesty u hranice s Izraelem organizuje několik skupin z Pásma Gazy, v čele s radikálním palestinským hnutím Hamás, které tuto oblast už deset let ovládá. Cílem akce je návrat Palestinců na území, která má nyní pod kontrolou Izrael.

Témata:  Izrael Izraelská armáda

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy