Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Posselt chce ukotvit sudetoněmecké zvyky v seznamu UNESCO

Bernd Posselt
Bernd Posselt
Foto: Bild.de

Augsburg (Německo) - Sudetoněmecké tradice a zvyky by podle Bernda Posselta měly být zařazeny na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) má za to, že by se na žádosti o zápis mohly podílet Německo i Česko.

"Pokud jde o naše nehmotné kulturní dědictví, naši hudbu, naši identitu, naše zvyky, naše jídlo a mnoho dalšího... usilujeme o to, aby byly uznány za nehmotné světové kulturní dědictví," říká Posselt, podle něhož je společná sudetoněmecko-česká kultura jedinečná a bohatá.

O žádosti chce jednat s německou, českou i bavorskou vládou. "Chci o tom s německou vládou, teď, když konečně nějakou máme, mluvit v příštích týdnech," plánuje. Konkrétně očekává schůzky na kancléřství, ministerstvech kultury a vnitra a také se zástupci demokratických parlamentních stran. Až bude stabilní vláda v Česku, chce s politiky diskutovat i tam.

"Vycházím z toho, že se nám to podaří rozjet ještě letos," říká Posselt s tím, že žádost Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) by měla odejít nejpozději příští rok.

Na seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva figurují stovky tradic z celého světa. Českou republiku na něm zastupuje třeba slovácký tanec verbuňk, masopustní průvody s maskami na Hlinecku nebo loutkářství.

Témata:  Bernd Posselt UNESCO sudetští Němci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy