Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU na straně Belgie, soudní dvůr podpořil omezení rituální porážky zvířat

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Lucemburk - Soudní dvůr Evropské unie dnes rozhodl, že belgický region Vlámsko zpřísněním pravidel pro provádění rituálních porážek jatečních zvířat neporušil unijní předpisy. Region v roce 2014 oznámil, že už nebude porážky v rámci muslimského svátku oběti povolovat na dočasných jatkách, nýbrž pouze na schválených. Podle soudu v Lucemburku to neomezuje svobodu náboženského vyznání.

Kvůli zpřísnění podmínek pro provádění halál porážek zažalovala Vlámsko skupina muslimských organizací. Muslimové v rámci třídenního svátku oběti, který má letos začít 21. srpna, obětují nejčastěji ovce nebo kozy a zvířata se musí zabíjet bez předchozího omráčení. Belgické úřady do roku 2015 kvůli zvýšené poptávce během muslimského svátku vydávaly na provádění porážek speciální povolení dočasným jatkám.

Evropský soud ve dnes zveřejněném rozsudku připomněl obecnou zásadu Unie, že se zvířata usmrcují pouze po omráčení. Porážky bez tohoto kroku jsou možné pouze v zařízeních, která k tomu získala souhlas příslušných vnitrostátních orgánů a splňují technické požadavky.

"Tato povinnost není v rozporu se svobodou náboženského vyznání, jelikož pouze organizuje a upravuje právo provádět rituální porážky zvířat s ohledem na základní pravidla pro ochranu dobrých životních podmínek zvířat a zdraví spotřebitelů masa," uvedl soud EU. Dále zkonstatoval, že vlámské úřady usilovaly o "nalezení rovnováhy mezi zvláštními metodami porážky předepsanými náboženskými obřady a základními pravidly obsaženými v unijních nařízeních".

Témata:  Soudní dvůr EU muslimové Belgie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy