Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie má vládu, premiér Conte složil přísahu

Giuseppe Conte
Giuseppe Conte
Foto: Twitter

Řím - V Itálii dnes v prezidentském paláci složil přísahu nový premiér Giuseppe Conte. Třiapadesátiletý právník, akademik a politický nováček stane v čele první vlády v západní Evropě, kterou vytvořily populistické strany, a to Liga a Hnutí pěti hvězd (M5S). Conte nyní musí pro svůj kabinet získat příští týden důvěru v parlamentu, uvedla agentura Reuters. Liga i Hnutí pěti hvězd ale mají v obou komorách pohodlnou většinu.

Koaliční program nové vlády vyvolává silné znepokojení evropských partnerů a institucí zejména kvůli zamýšlenému odklonu od úsporných opatření Evropské unie. Vláda chce mimo jiné také snížit daně a zvýšit sociální výdaje.

Vládu se podařilo sestavit až poté, co byl jednaosmdesátiletý kritik eura Paolo Savona, jehož jmenování ministrem financí v neděli zablokoval prezident Sergio Mattarella, přesunut na ministerstvo pro záležitosti EU. Finance povede téměř neznámý profesor ekonomie Giovanni Tria.

Šéfovi M5S Luigimu Di Maiovi ve vládě připadne sjednocený resort práce, sociálních věcí a hospodářského rozvoje, aby mohl dohlížet na klíčový projekt M5S - zavedení základního nepodmíněného příjmu pro chudé. Předseda Ligy Matteo Salvini zasedne na vnitru. Liga, již agentury označují za krajně pravicovou, do koaliční smlouvy prosadila deportace migrantů bez dokumentů, kterých v Itálii žije kolem půl milionu. Di Maio a Salvini navíc budou oba vicepremiéry.

Conteho předchůdce v úřadě Paolo Gentiloni dnes podle agentury ANSA prohlásil, že jeho vláda zanechává zemi v lepším stavu, než byla před pěti lety, kdy v Itálii začaly vládnout středolevé koalice včetně té Gentiloniho. Ta se moci ujala v roce 2016. "Děkuji celému vládnímu týmu. A své ženě. Bylo mi ctí sloužit Itálii," řekl Gentiloni.

Témata:  Itálie politici Giuseppe Conte

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy