Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afghánistán se propadá do negramotnosti

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Kvůli bojům s islamisty, chudobě, ale i předčasným sňatkům nechodí téměř polovina afghánských dětí do školy. Problém se týká zhruba 3,7 milionu, tedy 44 procent Afghánců ve věku od sedmi do 17 let.

Vyplývá to ze společné zprávy afghánského ministerstva školství a Dětského fondu OSN UNICEF. Dle agentury AFP jde o nejhorší výsledek v otázce školní docházky v Afghánistánu od roku 2002.

Po svržení Tálibánu v roce 2001 začalo ve školách přibývat jak chlapců, tak dívek. Podle nynějších údajů je mezi 3,7 milionu dětí, které nechodí do školy, 60 procent děvčat.

V oblastech, kde je situace nejhorší, do školy nechodí až 85 procent dívek. Jde o provincie Kandahár, Hílmand, Zábul a Uruzgán na jihu země a o provincie Vardak a Paktika ve střední části Afghánistánu. Obyvatelstvo tam tvoří hlavně Paštunové a působí tam Tálibán.

UNICEF odhaduje, že z těch dětí, které jsou zapsány do základní školy, jich do konce školního roku 300.000 chodit přestane. Hrozí to ve venkovských oblastech, kde žijí chudé rodiny nebo kde není bezpečná situace a lidé se musejí stěhovat.

"Přemísťování a předčasný sňatek mají vliv na to, zda děti zůstanou ve škole. Hlavní důvody toho, že děti, hlavně dívky, přestanou chodit do školy, je nedostatek učitelek, špatný stav škol a bezpečnostní problémy," stojí ve zprávě. 

Pokud děti do školy nastoupí, 85 procent z nich dokončí alespoň základní stupeň. UNICEF proto považuje za zásadní docílit toho, aby děti do školy chodit začaly.

Témata:  Afghanistán děti školství

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy