Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA varují po akustických útocích diplomaty: Zdravotní riziko hrozí na území celé Číny

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Washington/Peking - Kauza údajných akustických útoků na americké diplomaty USA v Číně eskaluje. Ministerstvo zahraničí USA dnes rozšířilo varování před zdravotními riziky pro americké občany na celé území Číny.

Americká diplomacie tak reaguje na zprávy, že jeho zaměstnanci patrně trpí poraněními mozku způsobených údajně nezvyklému zvuku, jemuž byli vystaveni. 

"Ministerstvo zahraničí obdrželo lékařské potvrzení, že zaměstnance americké vlády v Číně postihl zdravotní problémem, který odpovídá tomu, co zakusili další američtí vládní zaměstnanci v Havaně na Kubě," uvedlo ministerstvo v dnešním prohlášení. "V důsledku dodatečných dobrovolných lékařských prohlídek ministerstvo poslalo další jednotlivce do Spojených států k dalšímu vyšetření," potvrdil úřad.

V předchozím prohlášení ministerstvo uvedlo, že zvýšená ostražitost platí pro jihočínské město Kanton, i když sdělení bylo rozesláno americkým občanům napříč Čínou.

Minulý rok utrpělo v Havaně zdravotní újmu po "záhadných útocích" 24 Američanů. Diplomaté byli mnohdy po velmi krátkém pobytu v Havaně nuceni vrátit se do vlasti.

Témata:  diplomacie USA Čína

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy