Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malta do svých přístavů nepustí lodě nevládních organizací

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Valetta - Malta neumožní vstup do svých přístavů plavidlům nevládních organizací, dokud nevyšetří případ lodi Lifeline. Ta před více než týdnem vzala u libyjských břehů na palubu 234 migrantů z Afriky a chtěla s nimi odjet jako obvykle do Itálie..Po diplomatických tahanicích ale nakonec zakotvila na Maltě.

Maltská vláda loď Lifeline zabavila a zahájila vyšetřování. Podezírá kapitána plavidla, že porušil zákon, když nedbal pokynů italské pobřežní stráže, aby migranty nenaloďoval. Italové mu řekli, že pro ně přijede libyjská pobřežní stráž.

Ve čtvrtek maltská vláda oznámila, že do odvolání uzavírá přístavy své země plavidlům nevládních organizací. "Běží vyšetřování (v kauze lodi Lifeline) a dokud se věc nevyjasní, Malta nemůže dovolit podobným subjektům, aby využívaly její přístavy, aby do nich vplouvaly, či z nich vyplouvaly," uvedla vláda v prohlášení.

Kauza Lifeline je tento měsíc už druhým případem lodě nevládní organizace s migranty z Afriky, která čekala několik dní ve Středomoří, než se jí některá z okolních evropských zemí ujala. Přes 600 migrantů z lodi Aquarius, které začátkem června rovněž odmítla Itálie a následně i Malta, nakonec přijalo Španělsko.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini, který je také předsedou protiimigrační Ligy, v rozhlase prohlásil, že nevládní organizace "Itálii uvidí jenom na pohlednici". Rozhodnutí se podle něj netýká jenom přístupu do přístavů, ale také "zásobování pohonnými hmotami pro nevládní skupiny". "Jak mi říkají italští vojáci a samotní Libyjci, nevládní organizace pomáhají převaděčům, ať vědomě nebo nevědomě," řekl Salvini. 

Témata:  uprchlíci Malta Itálie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.