Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko dalo pokutu Rádiu Svobodná Evropa za neposkytnutí informací o financování

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský soud dnes uložil Rádiu Svobodná Evropa/ Rádiu Svoboda (RFE/RL) pokutu 100.000 rublů (přes 35.000 Kč) za to, že neposkytlo informace o svých finančních zdrojích. Rusko také oznámilo, že přitvrdí i vůči jednotlivým novinářům.

Informace o svých finančních zdrojích musí v Rusku předkládat všechny organizaci, které jsou v zemi evidovány jako zahraniční agent. Stanici RFE/RL finančně podporuje americký Kongres. 

Stanice RFE/RL si postěžovala, že cílem Ruska je zahraniční média záměrně šikanovat a klást jim překážky v jejich práci. RFE/RL byla zapsána mezi cizí "agenty" krátce po rozhodnutí Spojených států zrušit akreditaci ruské televizi RT k pokrývání dění v americkém Kongresu.

Ruský parlament v úterý oznámil, že připravuje novelu zákona o médiích, která umožní mezi zahraničí agenty zařazovat individuálně i všechny novináře pracující pro cizí média. Zahraniční či cizí agent je pojem známý z dob SSSR, ale i v dalších socialistických státech, který se používal čím dál pravidelněji proti skutečným i domnělým oponentům komunistických režimů. K tomu se používal i například výraz "služba v cizím žoldu".

Témata:  Svobodná Evropa Rusko média radio

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy