Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evakuované chlapce čekají v jeskyni velmi stísněné chodby, některé jsou široké jen 60 centimetrů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Bangkok - V Thajsku dnes začala evakuace 12 dětí a jejich trenéra z jeskynního komplexu Tham Luang na severu země. Záchranáři musejí každého jednotlivě provést stísněnými a zatopenými chodbami. Některé jsou přitom široké necelý metr a na výšku nemají více než 60 centimetrů.

Záchranářský tým si udělal základnu ve třetí komoře jeskynního komplexu, která je od hlavního vchodu vzdálená asi 500 metrů. O dalších 300 metrů dál se vstupní prostor dramaticky zužuje.

Fotbalisté a jejich trenér se před stoupající vodou uchýlili na místo nazývané podle známé thajské pláže Pattája, k němuž vede ale jeden z nejužších průchodů v celém komplexu. Kousek za touto oblastí, vzdálenou zhruba 2,4 kilometru od hlavního vchodu, našli skupinu záchranáři.

Jeskynní komplex se nachází pod horským masivem, který vylučuje možnost dostat se ke skupině s pomocí vrtů. 

Záchranáři potřebují pět hodin na to, aby se od vchodu do jeskyně dostali ke skupině, a šest hodin na cestu zpět. Počítá se také s hodinovým odpočinkem. Nejtěžší pro chlapce bude první úsek cesty, který vede do třetí komory, tedy do základny záchranářů. Právě tam budou mít i přestávku. Zbytek cesty pak budou moci jít, i když bahnitým a někde i zatopeným prostorem.

Kdo je v 18členném záchranném týmu, není zcela jasné. Podle britského listu The Guardian je klíčovým členem australský lékař a zároveň potápěč Richard Harris, který pracuje jako anesteziolog v Adelaide. Jeho přítomnost si vyžádali britští potápěči, kteří chlapce našli.

Témata:  thajské děti uvězněné v jeskyni Thajsko Jeskyně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy