Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané stopli finanční pomoc pro Palestince

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Washington/Rammaláh - Americká vláda zrušila roční finanční pomoc ve výši 200 milionů dolarů (4,4 miliardy korun) pro Palestince na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy. Šéf palestinského zastoupení v USA Husám Zumlut se záhy ohradil. Podle něj je nepřípustné zneužít humanitární pomoc k politickému vydírání.

Činitel amerického ministerstva zahraničí agentuře Reuters řekl, že vláda na žádost prezidenta Donalda Trumpa "přesměruje" danou sumu jinam, kde je naléhavě zapotřebí.

Vláda podle diplomata zrevidovala podmínky pomoci palestinské samosprávě a rozhodla tyto finanční prostředky použít "v souladu s národními zájmy USA". Částka je za finanční rok 2017.

Zumlut upozornil, že USA ničí vztahy s Palestinci budované desítky let. Podle agentury AFP se Washington snaží podrobit si palestinskou samosprávu, aby přijala chystaný americký mírový plán.

Americko-palestinské vztahy se otřásají v základech prakticky od Trumpova nástupu do prezidentské funkce. Nejtvrdší úder jim Trump uštědřil přesunem americké ambasády do Jeruzaléma.

Témata:  USA Palestina

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy