Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet obětí čtvrtečního zemětřesení na ostrově Hokkaidó stoupl na 44, sutiny odklízí i armáda

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Japonské úřady evidují už 44 potvrzených obětí zemětřesení, které v noci na čtvrtek zasáhlo severní ostrov Hokkaidó. Raněno bylo 660 lidí. Záchranáři už nepátrají po žádných pohřešovaných. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Nejvíce obětí si zemětřesení vyžádalo v městě Acuma o 4600 obyvatelích na jihu ostrova Hokkaidó. Otřesy zde vyvolaly velké sesuvy půdy, které pohřbily domy a silnice. V nedaleké regionální metropoli Sapporo byly škody hlavně na majetku.

V evakuačních centrech se nyní nachází kolem 2500 osob. Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga informoval, že na odstraňování sutin se podílí 40.000 vojáků, policistů, požárníků a dalších pracovníků.

Čtvrteční zemětřesení vyřadilo dodávky elektřiny na celém severním japonském ostrově. Už v sobotu byly až na výjimky dodávky obnoveny. Kvůli výpadku v provozu továrny na výrobu převodovek v Tomakomai na Hokkaidu ale dnes stojí práce v 16 z 18 provozů automobilky Toyota Motor po celém Japonsku.

Japonský ministr obchodu Hirošige Seko vyzval 5,3 milionů obyvatel ostrova i firmy, ať sníží užívání elektrické energie o 20 procent, aby se předešlo dalším výpadkům.

Témata:  Japonsko zemětřesení

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy