Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Saúdské Arábii propustili z vězení králova synovce. Ani po roce se neví, co provedl

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád po téměř roce propustil na svobodu prince Chálida bin Talála, který je synovcem saúdského krále Salmána. Princ byl zadržen, když kritizoval kroky korunního prince Muhammada bin Salmána. Jeho páteční propuštění, o němž dnes informoval server BBC, podle některých souvisí s mezinárodní kritikou Rijádu kvůli vraždě saúdského novináře Džamála Chášukdžího. Korunní princ se podle analytiků snaží propuštěním člena královské rodiny získat doma podporu.

Saúdská vláda oficiálně nevysvětlila, proč prince Chálida bin Talála loni v prosinci zadržela, ani proč ho nyní propustila. Jeho propuštění potvrdilo na twitteru několik členů rodiny.

Podle deníku The Wall Street Journal byl princ loni zadržen proto, že kritizoval zatčení asi 200 princů, ministrů a obchodníků koncem loňského roku. Vláda to tehdy označila za protikorupční akci, podle analytiků si chtěl ale takto korunní princ upevnit své postavení a zbavit se rivalů a kritiků. Mezi zadrženými byl tehdy i bratr prince Chálida princ a finanční magnát Valíd bin Talál, který byl už jako řada dalších propuštěn.

Někteří z princů a ministrů, kteří byli drženi v hotelích v Rijádu, včetně pětihvězdičkového hotelu Ritz-Carlton, byli propuštěni, až když přistoupili na odevzdání části svého majetku. Koncem ledna úřad saúdského generálního prokurátora uvedl, že vláda v rámci finančního vyrovnání od zadržených "získala zpět" přes 100 miliard dolarů (asi 2,3 bilionu Kč).

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán a jeho vláda jsou podle deníku The Wall Street Journal nyní pod největším diplomatickým tlakem od atentátů na USA z 11. září 2001 - většina z útočníků tehdy pocházela ze Saúdské Arábie. Nyní je vedení Saúdské Arábie kritizováno kvůli vraždě novináře Chášukdžího, který žil od loňska v USA a který kritizoval saúdské nejvyšší vedení, včetně korunního prince Muhammada bin Salmána.

Chášukdží byl zabit 2. října na saúdském konzulátu v Istanbulu, kam si šel vyřídit doklady kvůli svatbě. Turecká média už krátce poté začala psát, že šlo o vraždu. Tento týden istanbulský prokurátor uvedl, že novinář byl hned po příchodu na konzulát své země uškrcen. Podle zpráv z médií tam byl brutálně zavražděn, jeho tělo se dosud nenašlo.

Vedení Saúdské Arábie dlouho tvrdilo, že Chášukdží konzulát 2. října opustil. Až po více než dvou týdnech přiznalo, že na konzulátu zemřel, ale nejprve tvrdilo, že byl zabit při potyčce. Nyní Rijád připouští, že šlo o vraždu, ale tvrdí, že se vše odehrálo v rámci operace, o níž nejvyšší vedení Saúdské Arábie nevědělo.

Témata:  Saúdská Arábie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy