Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Organizace žádá jeptišky, aby hlásily zneužívání v církvi

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Organizace sdružující jeptišky v katolické církvi odsoudila mlčení a utajování, která obklopují sexuální zneužívání v církvi. Světová unie generálních představených ženských řeholí (UISG) zároveň vyzvala řádové sestry, které byly obtěžované, aby tyto zločiny nahlásily na policii a svým nadřízeným. Informovala o tom dnes agentura AP.

Organizace UISG, která zastupuje přes 500.000 jeptišek po celém světě, slíbila pomoci zneužívaným sestrám, aby našly odvahu o zločinech informovat. Rovněž se zavázala, že bude pomáhat obětem těchto činů vše překonat a dostat viníky před spravedlnost. Organizace své prohlášení zveřejnila vpředvečer Mezinárodního dne proti násilí na ženách, který připadá na neděli.

Ve svém vyjádření UISG přímo nezmínila, kdo bývá v podobných případech agresorem. V poslední době se ale objevily případy, kdy za zneužíváním jeptišek stáli přímo kněží. Vlnu pobouření vyvolal například poslední případ z Indie, kdy katolický biskup v rozmezí let 2014 až 2016 třináctkrát znásilnil jeptišku a nyní je vyšetřován.

"Odsuzujeme ty, kteří podporují kulturu mlčení a utajování, často z důvodu ochrany pověsti dané instituce," uvedla organizace s tím, že požaduje transparentní vyšetřování případů zneužívání. Agentura AP ve svém nedávném vyšetřování zjistila, že případy duchovních, kteří sexuálně obtěžují jeptišky, se objevily v Evropě, Africe, Jižní Americe i Asii. Některé ze sester se rozhodly, pod vlivem kampaně proti sexuálnímu obtěžování #MeToo, o zneužívání promluvit, většina se ale zdráhá.

Témata:  křesťanství sexuální zneužívání církev

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy