Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce Němců protestovaly u základny USA proti dronům

Bezpilotní letoun Predator
Bezpilotní letoun Predator
Foto: army.mil

Berlín - Několik tisíc demonstrantů vytvořilo lidský řetěz podél obvodu základny amerického letectva na protest proti používání dronů.

Organizátoři demonstrace tvrdí, že letecká základna Ramstein přenáší informace mezi operátory v USA a americkými bezpilotními letadly v místech jako Irák, Afghánistán, Pákistán, Jemen a Sýrie, napsala agentura Reuters.

Letecká základna Ramstein je největší základnou amerických leteckých sil mimo Spojené státy a je zde hlavní velitelství amerického vojenského letectva v Evropě. Podle odhadů policie vytvořilo řetěz kolem základny 3000 až 4000 osob. Organizátoři tvrdí, že dorazilo 5000 až 7000 demonstrantů.

Používání dronů je v Německu, kde od druhé světové války převažuje averze vůči vojenským konfliktům, velmi kontroverzním tématem.

Podle organizátorů protestu je skutečnost, že je možné přes základnu přenášet data o rozmístění dronů, v rozporu s německou ústavou. Požadují zrušení stanice pro satelitní přenos na základně.

Témata:  Německo demonstrace v Německu "bezpilotní letouny ""drony"""

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy