Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Charkově demonstrovala krajní pravice, dav strhl pomník Žukova

Ukrajinské ministerstvo obrany
Ukrajinské ministerstvo obrany
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Příznivci ukrajinské krajní pravice dnes v Charkově strhli pomník sovětského maršála Georgije Žukova. Učinili tak při protestu proti nově založené straně, jejíž čelní představitelé jsou někdejší spolupracovníci svrženého proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Stržení busty sovětského velitele z druhé světové války se odehrálo nedlouho po protestu před sportovním palácem, kde se konal ustavující sjezd strany Důvěřuj činům, již založili starosta druhého největšího ukrajinského města Charkova Hennadij Kernes spolu s primátorem Oděsy Hennadijem Truchanovem. Oba přitom přitom byli členy Strany regionů proruského prezidenta Janukovyče.

У Харкові повалили пам'ятник Жукову! pic.twitter.com/Xgz9Cyq88r

— StudMedia (@StudMedia) 2. června 2019

Demonstraci zorganizovaly krajně pravicové a nacionalistické spolky, podle nichž pomník porušoval ukrajinské zákony zakazující používání komunistických symbolů. Na místo odstraněné sochy připevnili ukrajinskou vlajku. Před necelými dvěma týdny v Charkově proběhl protest proti plánu radnice přejmenovat po Žukovovi jeden z městských bulvárů.

Při potyčkách doprovázejících stržení pomníku i protest před místem stranického sjezdu byl podle agentury Unian zraněn nejméně jeden člověk.

Na starostu Kernese byl v dubnu 2014 spáchán atentát, který se štěstím přežil. Je považován za proruského politika, který však v bouřlivých chvílích po svržení Janukovyče odmítl výzvy k odtržení převážně ruskojazyčného Charkova od zbytku Ukrajiny.

Témata:  Ukrajina nacionalismus Viktor Janukovyč

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy