Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podezřelý z útoku v New Yorku byl obviněn

New York, USA
New York, USA
Foto: Reprofoto YouTube

Americká prokuratura dnes obvinila muže původem z New Yorku, že nelegálně získal zbraně a plánoval s nimi zaútočit na rušném newyorském náměstí Times Square. Informovala o tom agentura AP. Dvaadvacetiletý Ashiqul Alam byl zadržen už ve čtvrtek.

Jak vyplynulo ze soudních dokumentů, Alam byl v kontaktu s tajným agentem v přestrojení, který předstíral, že mu v plánování útoku pomáhá. V několik měsíců trvajících debatách s agentem Alam mimo jiné hovořil o nejrůznějších teroristických organizacích, včetně Islámského státu.

"Opakovaně vyjádřil zájem o zakoupení zbraní a výbušnin pro teroristický útok v oblasti města New York", uvedla prokuratura. V lednu Alam dokonce spolu s agentem v přestrojení podnikli cestu na Times Square a pořídili si videonahrávku celé oblasti. Agentovi se tehdy svěřil, že "že si mapuje potenciální cíle". Zadržen byl, když si pořizoval zbraně.

Newyorské náměstí Times Square, které bývá plné turistů, se stalo terčem útoků už v minulosti. V roce 2010 se tam neúspěšně pokusil odpálit bombu Američan pákistánského původu Faisal Shahzad. Muž, který se narodil v Pákistánu, kde se i později zradikalizoval, byl zatčen na letišti v New Yorku, když chtěl odletět do Dubaje. Později byl odsouzen k doživotnímu vězení bez možnosti propuštění.

V roce 2017 zase Akayed Ullah původem z Bangladéše odpálil bombu v podchodu metra nedaleko Times Square. Utrpěl tehdy vážná zranění, šrapnely poranily i několik kolemjdoucích.

Témata:  USA New York

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy