Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie v šoku: Ve čtyřech kamionech se tísnilo téměř 800 migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Mexické úřady oznámily, že ve státě Veracruz na pobřeží Mexického zálivu odhalily čtyři uzavřené kamiony, které ilegálně převážely dohromady téměř 800 migrantů. Podle agentury AP o tom dnes informoval Státní migrační úřad (INM).

Úřad v oficiálním prohlášení uvedl, že v nákladních vozidlech se tísnilo dohromady 791 lidí. Všichni byli převezeni do zařízení určených pro migranty, zatímco policie řidiče zatkla a posadila za mříže, kde počkají na rozhodnutí soudu, zda na ně uvalí vazbu.

Migranti jsou obvykle ilegálně převáženi napříč Mexikem k hranicím Spojených států v nacpaných nákladních autech. Podmínky takovéto dopravy jsou pro ně mnohdy velmi nebezpečné - bez jídla a vody a nezřídka i bez dostatku vzduchu.

Na video záběrech zveřejněných úřady z uvedeného zásahu je vidět úředníky, jak rozbíjejí zámek jednoho z kamionů a pomáhají z něho vystoupit migrantům.

Mexiko je pod silným tlakem Washingtonu, aby omezilo příval velkého množství migrantů zejména ze středoamerických států, kteří se snaží přes mexické území dostat do USA s vidinou lepšího života. Americký prezident Donald Trump dokonce pohrozil uvalením cel na mexický vývoz do Spojených států, pokud sousední země dostatečným způsobem proti tomu nezakročí. Prozatím tento krok Bílého domu odvrátila migrační dohoda mezi oběma zeměmi.

Témata:  Mexiko uprchlíci EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy