Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvtipnější národ světa? Proslulý komik složil Čechům kompliment

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Michael Palin z legendární britské komediální skupiny Monty Python považuje Čechy za nejvtipnější národ na světě. V rozhovoru pro televizi Channel 5 řekl, že pokud jde o vtipkování, neznají Češi hranic. Palinova slova vzbudila pozornost na českých sociálních sítích a upozornil na ně mimo jiné i britský velvyslanec v Praze.

"Češi! Zde je obrovský kompliment vašemu národu," napsal na twitteru velvyslanec Nick Archer. Interview s téměř neustále se usmívajícím Palinem vzniklo po obřadu, při němž byl Palin povýšen do šlechtického stavu.

Češi! Zde je obrovský kompliment vašemu národu. Sledujte celou věc! https://t.co/PwyZfgZ0tU

— Nick Archer (@NickArcherFCO) 21. června 2019

Herec, spisovatel a vystudovaný historik odpovídal na otázku novinářky, kdo je na světě nejvtipnější. Za opravdu veselého považuje tibetského duchovního vůdce dalajlámu, který "se nemohl přestat smát". A pokud jde o národ, vypadá to na Čechy. "Mají pocit, že smát se dá všemu," řekl Palin, jehož britská královna minulý týden vyznamenala především za zásluhy v oblasti dokumentární tvorby.

Palin tvrdí, že u jiných národů existují určité meze pro to, čemu se lidé mohou smát. Neplatí to ale "tady (v Británii) a z nějakého důvodu v České republice", dodal první člen skupiny Monty Python, který se stal rytířem. Díky tomu je oprávněn užívat titul Sir.

Šestasedmdesátiletý Palin vystudoval historii na univerzitě v Oxfordu. Do povědomí české veřejnosti se zapsal hlavně díky skupině Monty Python, ale je i spisovatelem a autorem řady televizních cestopisných dokumentů, mimo jiné například Nová Evropa očima Michaela Palina. V něm představil země střední a východní Evropy včetně Česka nebo Slovenska.

Skupina Monty Python, kterou vytvořilo pět anglických intelektuálů a jeden americký výtvarník, okouzlila i šokovala televizní diváky pásmem skečů, parodií a gagů nazvaném Monty Pythonův létající cirkus. Letos uplyne padesát let od vysílání jeho prvního dílu. Skupina natočila také několik filmů, jako Monty Python a Svatý Grál nebo Monty Python: Život Briana. Skupina působila do roku 1983 a na pódium se naposled vrátila před pěti lety.

Témata:  Česká republika Velká Británie Češi

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy