Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Loď neziskovky ignoruje zákaz, vypluje k Africe zachraňovat uprchlíky

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Španělská nevládní organizace Proactiva Open Arms oznámila, že vyrazí opět k břehům Afriky zachraňovat migranty, ač to její lodi letos zakázaly španělské úřady a přesto, že Itálie a Malta lodím nevládních organizací nedovolují migranty vylodit ve svých přístavech. Šéf Proactiva Open Arms Óscar Camps uvedl, že k záměru znovu vyplout ho přiměla fotografie utonulé holčičky a jejího otce na mexicko-amerických hranicích, která v těchto dnech koluje na sociálních sítích.

"Zvedáme kotvy a jedeme. Radši budeme vězni než spolupachateli," napsal na twitteru Camps a připojil k tomu fotografii 26letého muže ze Salvadoru a jeho dvouleté dcery, kteří utonuli v neděli v řece Rio Grande ve snaze dostat se ilegálně do USA.

We are back at sea.After 6 months, we are coming back to the world deadliest border. https://t.co/yxdSCf7jPi

— Open Arms ENG (@openarms_found) 27. června 2019

Loď organizace Proactiva Open Arms je nyní v neapolském přístavu v Itálii, kde aktivisté organizace diskutují s občany a vysvětlují jim své cíle. Italská justice přitom také vyšetřuje dva členy Proactiva Open Arms, Anabelu Montesovou a kapitána lodi Marka Reige kvůli podezření z napomáhání ilegální migraci záchrannými operacemi u libyjských břehů. V květnu bylo už proti nim zastaveno vyšetřování kvůli trestnému činu zločinného spolčení za účelem ilegální imigrace.

Od začátku ledna kotvila loď Proactiva Open Arms v barcelonském přístavu a tamní úřady ji nepovolily ho opustit. Jako jeden z důvodů zákazu úřady uvedly, že posádka lodi nesplnila při předchozích misích mezinárodní předpisy, které ukládají vylodit zachráněné v nejbližším bezpečném přístavu. To ale nemůže udělat řada lodí ve Středomoří, protože Itálie a Malta odmítají vpouštět do přístavů lodě nevládních organizací a snaží se tak přimět další státy EU, aby se na přijímání migrantů podílely.

V dubnu dostala loď Proactiva Open Arms od španělských úřadů povolení z Barcelony opět vyplout na moře, ovšem jen s cílem přepravy humanitárního materiálu na ostrovy do Egejského moře. Loď dostala zákaz plout do oblasti mezi Maltou, Itálií a Libyí, kde migranty dříve zachraňovala.

Španělsko loni předstihlo v migrační statistice Itálii, když na jeho území připlulo přes Středozemní moře 58.570 běženců z Afriky. Letos jich touto cestou do Španělska dorazilo 9840. Další migranti se na španělské území dostávají po souši, když přelézají bariéry z Maroka do španělských enkláv v Africe Ceuta a Melilla. Tam se jich letos dostalo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) 2680 a za celý loňský rok jich tyto hranice překonalo téměř 7000.

Témata:  uprchlíci Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy