Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dvojčata chystala útok na několik cílů, naštěstí je policie včas zatkla

Jihoafrická republika
Jihoafrická republika
Foto: Pixabay

Johannesburg – Dva bratři-dvojčata podle bezpečnostních sil Jihoafrické republiky plánovali útoky hned proti několika cílům. Policie je včas zatkla, podle jejího vyjádření jde o islamisty.

Policie v JAR zatkla dva bratry, údajné islamisty, kteří v zemi plánovali pumové útoky proti židovským objektům a proti velvyslanectví Spojených států v Pretorii.

Třiadvacetiletí bratři Brandon-Lee a Tony-Lee Thulsieovi byli spolu s dalšími dvěma lidmi zatčeni v neděli. Totožnost dalších zadržených zveřejněna nebyla.

Vyšetřovatelé předali justici materiály, ze kterých vyplývá, že bratři zosnovali spiknutí s cílem vést teroristické akce proti americké ambasádě a židovským institucím v JAR. Jsou také obviněni, že naváděli další osoby, aby jim s útoky pomohly. Používali přitom politické, náboženské a ideologické argumenty IS.

Muži byli pod dohledem úřadů už delší dobu, „Sledovali jsme je od roku 2015. Dvakrát se pokusili opustit zemi a přes Mozambik se dostat až k organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii," vysvětlila tamní policie.

Témata:  Jihoafrická republika Islám

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.