Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navigační systém Galileo má ve vesmíru polovinu plánovaných satelitů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Paříž - Budovaný evropský navigační systém Galileo dnes rozšířil svou síť satelitů na oběžné dráze na 14, což představuje polovinu z celkového plánovaného počtu, uvedla agentura AFP.

Ruská raketa Sojuz, která dnes odstartovala z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně, vynesla úspěšně na oběžnou dráhu do výšky 23.522 kilometrů od Země dvě nové družice, informovala francouzská společnost Arianespace, která má lety na starosti.

Systém Galileo, jehož administrativní sídlo je v Praze, by měl podle Evropské komise poskytovat první služby uživatelům koncem letošního roku. Předtím ale musejí ještě tři evropské rakety Arianne 5 vynést do vesmíru každá po čtyřech satelitech.

Evropská komise věří, že systém, který se má stát výkonnější a přitom kompatibilní obdobou amerického systému GPS, splní očekávání i navzdory různým obtížím.

Témata:  Galileo navigační systém vesmir

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy