Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude mít brexit vliv na ekonomiku ČR? Analytici zhodnotili situaci

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Praha - Zveřejněné představy Velké Británie o jejím vystoupení z EU mohou snížit ekonomický růst Česka v prvním roce po brexitu o několik desetin procentního bodu.

Výrazně může brexit v navržené podobě ovlivnit například automobilky v případě ukončení bezcelního obchodu. Celkově ale dopady brexitu na českou ekonomiku budou omezené, bez výrazného dlouhodobého dopadu. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK.

Britská premiérka Theresa Mayová dnes uvedla, že Británie nechce ani částečné členství v Evropské unii. Hodlá odstoupit od Soudního dvora EU, od jednotného trhu a od dalších unijních struktur. Bez upřesnění podmínek také uvedla, že si přeje novou celní dohodu s unií. "Projev Theresy Mayové dobře zapůsobil proti nejistotě na trzích. Mayová rozehnala část obav investorů, přesvědčila je, že má v rukou celkem jasný plán celého brexitu," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek odhadl, že česká ekonomika přijde v prvním roce po brexitu o několik desetin procentního bodu svého růstu. "Po skončení bezcelního obchodu je pravděpodobné, že některé formy kooperace mezi českými a britskými podniky přestanou dávat smysl. Pro vývoz automobilů, které jsou nejdůležitějším artiklem českého vývozu do Británie, bude možná nutné zřídit montážní linku přímo v Británii," uvedl.

Naopak podle Hospodářské komory se dopad brexitu může dotknout především konkrétních exportérů z Česka. "Neobáváme se toho, že by se brexit promítl do krátkodobých makroekonomických ukazatelů České republiky, jako je míra nezaměstnanosti, růst HDP či inflace," uvedla komora.

Témata:  Brexit ekonomika Velká Británie

Aktuálně se děje

9. května 2024 16:51

Putin stahuje ruská vojska z částí Arménie

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil se stažením ruských vojsk a pohraničníků z určitých částí Arménie na žádost arménské vlády. Toto rozhodnutí oznámil prostřednictvím agentury Interfax, která se odvolává na mluvčího Dmitrije Peskova.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy