Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S balíkem už nebudete muset na poštu. Přichází nová služba

balíkové zásilky
balíkové zásilky
Foto: Pixabay

Společnost Zásilkovna se připravuje vstoupit na trh s možností posílat balíky mezi soukromými osobami prostřednictvvím své sítě takřka 3 000 poboček. Pro Globe24.cz jsme získali exkluzivní informace od výkoného ředitele Zásilkovny i reakci od největšího provozovatele balíkových služeb České pošty.

V současnosti Česká pošta stále dominuje v přepravě balíkových zásilek, i když službu nabízí řada soukromých společností. Zákazníci si můžou zásilku vyzvednout na své adrese anebo využít některé z řady poboček. "Česká pošta je lídrem balíkového trhu a čtyři z deseti balíkových zásilek, které jsou poslány, přepravuje Česká pošta. Kromě toho, že doručujeme každý den na každou adresu v České republice, můžeme našim klientům nabídnout 3200 poboček, což představuje jednu z nejhustších pobočkových sítí v Evropě," uvedl pro Globe24.cz Matyáš Vitík tiskový mluvčí společnosti.

Zásilkovna má však ambice nabídnout obdobné služby, co se týče dopravy zásilek v síti poboček. "Věříme, že se bude jednat o nejjednodušší a jeden z nejlevnějších způsobů odesílání zásilek mezi fyzickými osobami na našem trhu. Nová služba nabídne velmi jednoduché odesílání zásilek pro fyzické osoby. Celý projekt stavíme na maximální jednoduchosti, a to jak pro odesílatele, tak především pro samotná výdejní místa a podací místa. V letošním roce chceme navýšit počet výdejních míst na 3000, což už je číslo srovnatelné s Českou poštou," popsal záměry Zásilkovny výkonný ředitel Zásilkovny Ondřej Žák.

Přibližovat se možnostem České pošty chce společnost postupně. "Samozřejmostí bude mobilní aplikace pro příjemce i odesílatele. Projekt nabídne cenově velmi výhodné odeslání zásilek na všechna výdejní místa, ve druhé vlně také na konkrétní adresu – tedy až do domu. A to jak v ČR, tak postupně i v dalších zemích. Projekt také umožní mnohem jednodušší vyřízení reklamace z internetových obchodů," představil plány Zásilkovny Ondřej Žák s tím, že nejdříve službu nabídnou skrze síť spolupracujícich obchodů, které zároveň slouží jako pobočky zásilkovny.

Na České poště však dochází také k řadě změn a její provoz se modernizuje. "Cena balíků se nebude počítat podle jejich váhy, ale podle délky nejdelší strany balíku. Řada balíků touto změnou zlevní a každý si bude moci snáze spočítat jejich cenu. Kromě toho jsme v říjnu loňského roku zavedli výdej balíku na kód, kdy již není pro jeho vyzvednutí na pobočce nutný občanský průkaz a stačí pouze unikátní šestimístný kód. Balík tak může vyzvednout kdokoli, komu adresát předá kód. V předvánočním provozu se tím výrazně snížila doba čekání včetně výdeje balíku," sdělil pro Globe24.cz mluvčí Matyáš Vitík. Pochopitelně jsme se totiž ptali i na to, jak řeší Česká pošta palčivé problémy s dlouhými frontami na pobočkách.

"Česká pošta také zavedla specializované přepážky, kde výdej balíků probíhá přednostně. V tomto trendu chceme pokračovat, protože balíkový trh roste ročně o cca 12 %, kdežto posílání listovních zásilek klesá v průměru o 8 – 10 % ročně," řekl o snahách České pošty tiskový mluvčí a poodhalil proměny na trhu s doručovatelskými službami.

Matyáš Vitík také připomněl, co všechno Česká pošta nabízí, což vede k značné vytíženosti poboček. "Nejedná se pouze o výdej a příjem balíků. Dalšími službami jsou např. příjem a výdej listovních zásilek, příjem a výplata poštovních poukázek, vybrané bankovní služby, výplata důchodů, SIPO, prodej poštovních cenin a zboží, prodej kolkových známek a vybrané služby, jako jsou například on-line dobíjení předplacených SIM karet, prodej losů okamžitých loterií, prodej dálničních kupónů a volný prodej tisku."

Zajímavostí je, že oba hráči s velkými ambicemi na trhu s balíkovými zásilkami nadále spoléhají na synergii s dalšími službami. Ať už se jedná o uvedené služby České pošty anebo o plejádu produktů, které pobočky Zásilkovny nabízejí prostřednictvím své hlavní funkce (jedná se o běžné obchody, trafiky atd.).

Témata:  Česká pošta doprava dopravci Zásilkovna balíkové zásilky pošta

Aktuálně se děje

9. května 2024 9:59

Vyjádření Bidena o zastavení dodávek zbraní považuje Izrael za zklamání

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy