Marija Butinová

Rusko

Ruska Butinová žádá o deportaci do Ruska

Svět

Ruska Marija Butinová zadržená ve Washingtonu pro podezření ze spiknutí proti USA požádala, aby byla po vynesení rozsudku deportována zpět do Ruska. Žádost podpořila i americká prokuratura. Předpokladem ale je, aby ji americký soud uložil trest vězení kratší, než je doba, kterou již strávila ve vazbě. Napsala to dnes ruská redakce zpravodajského serveru BBC. Soud má vynést rozsudek 26. dubna, takže Butinová by se mohla vrátit už koncem dubna.

Věznice

Moderní inkvizice? Butinovou prý v USA mučili. To by zlomilo i chlapa, zní z Ruska

Svět

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že chápe rozhodnutí Marije Butinové přistoupit na dohodu s americkou justicí. Američané totiž proti Rusce "uplatňují zvláštní mučení", prohlásil ministr podle ruských médií. Přestože se Butinová rozhodla přiznat vinu, nadále ji vězní za "těžkých, velmi nestandardních podmínek, které se obvykle uplatňují vůči nejnebezpečnějším zločincům", dodal Lavrov s odvoláním na návštěvu ruských diplomatů u krajanky.

Vlajka USA

Pohlavní styk za informace? Se špiónkou Butinovou to bylo jinak, v USA se spletli

Svět

Washington - Ruska Marija Butinová, která je v USA zadržená kvůli podezření z nezákonného lobbování, nenabízela sexuální služby výměnou za přístup k informacím. Oznámili to federální prokurátoři s tím, že k tomuto závěru dříve dospěli chybnou interpretací esemesek dotyčné. Na základě jiných závažných důkazů ale Butinová zůstane ve vazbě. Napsala o tom dnes agentura AP.

Sergej Lavrov

Lavrov vyzval Američany k propuštění Marije Butinové

Svět

Moskva/Washington - Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov dnes v telefonickém rozhovoru se svým americkým protějškem Mikem Pompeem vyzval k propuštění Rusky Marije Butinové. Ženu ve Spojených státech zadrželi kvůli podezření z nezákonného lobbingu. Američtí vyšetřovatelé mají zároveň podezření, že udržuje kontakty s ruskou rozvědkou.

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy