Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se musí distancovat od výroku o táboře v Letech, žádá premiér Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes v TV Prima uvedl, že výroky Andrej Babiš (ANO) ohledně romského koncentračního tábora v Letech nebude nutné projednávat ve Sněmovně. Ministr se ovšem od svých slov musí distancovat.

Vicepremiér a předseda hnutí ANO v severočeském Varnsdorfu podle fotoreportéra Aktuálně.cz prohlásil, že je lež, že Lety byly koncentračním táborem. "Byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam," řekl údajně. Nahrávka jeho slov není k dispozici. Babiš tvrdí, že se neobratně vyjádřil.

Výroky místopředsedy vlády jsou podle Sobotky zcela nepřijatelné. Řekl, že Babiše požádal, aby se omluvil a aby do Let zajel a poklonil se obětem. V pátek uvedl, že vicepremiér parazituje na problémech soužití s Romy a překročil tenkou hranici mezi populismem a náckovstvím.

Kvůli výrokům Babiš čelí výzvám k rezignaci. Opozice chce bod tento týden zařadit na jednání Sněmovny. Podle Sobotky to nebude nutné, pokud se Babiš od výroků na půdě Sněmovny distancuje.

Stejně jako Židé byli i Romové internovaní v Letech posíláni do vyhlazovacích táborů v Osvětimi, kde jich několik set zemřelo.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš romové

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy