Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražští žalobci nemusí platit pokutu za zveřejnění platů zaměstnanců

Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.
Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.
Foto: Reprofoto TV Nova

Praha – Česká televise dnes upozornila na rozsudek, podle kterého soud zrušil rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který uložil pražskému vrchnímu státnímu zastupitelství pokutu ve výši 100.000 korun. Sankci dostal úřad za plošné zveřejnění platů jeho zaměstnanců. 

Odůvodnění verdiktu zatím zveřejněno nebylo. Jasné je pouze to, že senát soudkyně Viery Horčicové zrušil 27. září jak původní rozhodnutí úřadu z dubna 2013, tak i navazující rozhodnutí tehdejšího předsedy ÚOOÚ Igora Němce. Rozsudek je pravomocný, lze proti němu podat pouze kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Lenka Bradáčová, šéfka pražského vrchního státního zastupitelství, avizovala bezprostředně po právní moci rozhodnutí ÚOOÚ, že se hodlá obrátit na správní soud. Právě ona v únoru 2013 na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím zveřejnila platy nejen státních zástupců svého úřadu, ale také řadových zaměstnanců. Ochránci dat však tvrdí, že na to vrchní státní zastupitelství nemělo právo, protože použilo osobní údaje zaměstnanců k jinému účelu, než k jakému byly shromážděny.

Pokuta 100.000 korun je pak podle Bradáčové vzhledem k tomu, jaké sankce úřad ukládal v minulosti, disproporční. Proti tomu se však ÚOOÚ ohradil. Upozornil, že stejně vysokou pokutu muselo zaplatit například ministerstvo spravedlnosti za zveřejnění jmen soudců, kteří byli chybně označeni za bývalé členy KSČ.

Témata:  soudy ÚOOZ Lenka Bradáčová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy