Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oslavy 28. října na Hradě mají konkurenci. Naštvaní lidé zamíří na zcela jiné místo

Udělování státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem (28. října 2015)
Udělování státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem (28. října 2015)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Neudělení vyznamenání strýci ministra kultury Daniela Hermana Jiřímu Bradymu má dohru. Řada lidí se kvůli sporu o údajném vyhrožování rozhodla bojkotovat oslavy 28. října na Pražském hradě. Státní svátek proto oslaví jinde.

Konkurenční oslava 28. října se bude konat v pátek na Staroměstkém náměstí a narozdíl od slavnostního ceremoniálu na Hradě na ni může dorazit každý.

"Chci ovšem podotknout, že akce na Staroměstském náměstí není žádným trucpodnikem. Osobně dohlédnu na to, aby se nezvrhla v kritiku Hradu. Prostě jen chceme uctít významný státní svátek," řekl TN.cz jeden z organizátorů shromáždění v centru Prahy, předseda STAN Petr Gazdík.

Dorazí tak například ministr kultury Daniel Herman, sám Jiří Brady, expředseda Senátu Petr Pithart, textař Michal Horáček, senátorka Eliška Wagnerová, ministr zemědělství Marian Jurečka a další.

"Například poslanecké kluby ODS, TOP 09 a KDU-ČSL se dle mých informací v úterý na poslaneckých klubech budou radit, jaký postoj k celé kauze zaujmout," doplnil Gazdík. Podobně bude podle Andreje Babiše postupovat také hnutí ANO.

Ohradil se také proti výrokům prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, že jedním z iniciátorů a "tahounů" setkání na Staroměstském náměstí je kněz Tomáš Halík.

"Pan Ovčáček lže, Tomáš Halík se na organizování páteční akce nijak nepodílí. Ale u pana mluvčího jsme všichni tak nějak zvyklí, že nemluví pravdu," tvrdí šéf starostů a nezávislých.

Témata:  28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Petr Gazdík Praha

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy