Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát by měl schválit protikuřácký zákon beze změn, doporučily to výbory

Cigarety, kouření
Cigarety, kouření
Foto: Pixmac

Praha – Senátoři zřejmě schválí protikuřácký zákon beze změn. Doporučil to jak výbor pro veřejnou správu, tak i výbor zdravotnický. A návrhy na úpravy této normy dnes nenalezly podporu ani v ústavně-právním výboru. 

 

O rozhodnutí komise dnes informoval její předseda Miroslav Antl (za ČSSD). Kritici zákona budou mít šanci ještě změny prosadit na schůzi Senátu příští týden.

Materiál má zavést především úplný zákaz kouření ve vnitřních prostorách pohostinských zařízeních či na nástupištích, užívání elektronických cigaret v nemocnicích, školách či nákupních centrech nebo prodej cigaret v automatech. Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) chce tyto zákazy nahradit absolutním zákazem kouření s účinností od začátku ledna 2025. Podle jeho návrhu by měl zákaz platit i pro elektronické cigarety. Podle dosavadních reakcí senátorů má tento úplný zákaz kouření malé šance na přijetí. Kubera svůj návrh hájí tím, že jde spíše o to otestovat, nakolik vážně to bojovníci proti kouření se svým tažením myslí. Za porušení zákazu by podle Kubery měly následovat pokuty až do jednoho milionu korun podle vážnosti provinění. V případě prodeje cigaret dětem by mohla následovat pokuta ve výši až dva miliony korun.

Vládní návrh počítá rovněž se sankcemi ve formě zákazu činnosti až na dva roky za porušení zákazu prodeje cigaret mimo vybraná místa nebo osobě mladší 18 let, případně za prodej alkoholu podnapilému člověku. Senátor Ivo Valenta (za Soukromníky) chce tyto sankce zrušit, podle něj jsou likvidační. Povolit by chtěl také kuřárny v pohostinstvích, pokud budou bez obsluhy a budou zabírat maximálně čtvrtinu plochy restaurace či baru. Změny by podle senátora měly platit až od příštího roku, nikoli už od konce letošního května, aby měli podnikatelé čas na přípravu.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky kouření zákony

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy