Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud pozměnil svůj názor. Jirounek byl poslán na 8 let do vězení

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Krajský soud v Praze v minulosti zprostil obžaloby spoluzakladatele firmy Oleo Chemical Kamila Jirounka, dnes ho ale poslal do vězení na osm let. Podle verdiktu padělal směnku na 127 milionů korun.

Jirounek si opatřil dokumenty a falešnou směnku, podle kterých měl spolumajitel firmy Ravak Jindřich Vařeka starší dluh vůči firmě Západočeská investorská. Jirounek pohledávku oficiálně koupil a chtěl od Vařeky peníze vymáhat v civilním řízení.

Směnka má svůj původ v roce 2002, kdy prý peníze Vařekovi půjčil muž, který žil jako bezdomovec v Praze. Směnka pak prošla přes několik lidí. Jako poslední je na ní podepsán Radek Novák, který je druhým obžalovaným v této kauze. Soud upustil od jeho potrestání, protože dostal mnohem vyšší trest v jiné kauze, než mu hrozil nyní.

Dnešní rozhodnutí není pravomocné, lze se proti němu odvolat.

Jirounek figuruje i v dalších případech. Jeden z nich se před pražským městským soudem týká údajného vyvádění peněz z firmy Oleo Chemical, kde figuruje s obchodním partnerem Michalem Urbánkem, lobbistou Ivo Rittigem a dalšími.

Témata:  Kamil Jirounek Oleo Chemical soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy