Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

2. vlna EET začíná, Babiš vyrazil na kontroly do terénu

OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Harrachov - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes navštívil dva obchodníky v Harrachově na Semilsku. Řekl, že po spuštění druhé vlny elektronické evidence tržeb (EET) zatím žádné problémy hlášeny nejsou.

EET byla v ostrém provozu spuštěna 1. prosince loňského roku pro hotely a restaurace. Ode dneška musí tržby evidovat i firmy a podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu včetně obchodníků s auty a náhradními díly na ně. Autentizační údaje, které k tomu podnikatelé potřebují, si jich podle informací z Finanční správy vyzvedlo zhruba 113.000. Původně přitom odhadovala, že by se měla druhá vlna týkat až 250.000 subjektů.

"Ty údaje, které Finanční správa hlásila, zahrnují i různé jednorázové obchody, které fungují jen pár měsíců v roce," poznamenal k rozdílu v počtech Babiš. Je přesvědčen o tom, že stejně jako v první vlně bude i po spuštění druhé vlny EET dál přibývat podnikatelů, kteří požádají o autentizační údaje.

Někteří podnikatelé se ale rozhodli raději obchody uzavřít. Problém je to hlavně na venkově a v malých městech. Starší majitelé se často už nechtěli učit nové věci, pro jiné byly náklady na pořízení nové pokladny příliš vysoké. Babiš se ale růstu nezaměstnanosti v této souvislosti neobává. "My máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, když jdete na úřad práce, tak vám nemají co nabídnout," řekl Babiš.

V celém Královéhradeckém kraji se do dnes spuštěné druhé vlny EET pro maloobchod a velkoobchod zapojilo asi 8200 subjektů, uvedla pro ČTK mluvčí Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj Romana Barešová. I s první prosincovou vlnou, která se týkala restaurací a ubytovatelů, by v kraji mohlo být v systému EET zapojeno téměř 14.000 subjektů.

Provozovatelé poštovny mají obavu z nedostatečné rychlosti internetu v plné sezoně, kdy Sněžku navštíví i několik tisíc lidí za den. Z minula mají zkušenost, že čím více je na Sněžce turistů připojených na internet, tím je internet pomalejší. "Vše ale zjistíme až v hlavní sezoně," uvedla Blahová.

Její dřívější obavy z toho, že lidé budou účtenky na Sněžce ztrácet nebo zahazovat a vrchol hory tak bude zaneřáděný poletujícími papírky, se při dosavadním zkušebním provozu nenaplnily. "Lidé prostě účtenky za kafe či párek v rohlíku nechtějí," řekla Blahová.

Témata:  elektronická evidence tržeb Andrej Babiš ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy