Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ideální prezidentský kandidát? Češi chtějí dostat na Hrad Marka Ebena

Marek Eben
Marek Eben
Foto: Korzo

Praha - Známý moderátor, herec a zpěvák Marek Eben je vůči politickým událostem zdrženlivý a ve velké míře je nijak nekomentuje. Na rozdíl od svých uměleckých kolegů je ale právě tím Čechům sympatický a nedělá si prakticky žádné nepřátele, naopak. Někteří lidé se rozhodli, že by jej rádi viděli na Hradě, a začínají se za tímto účelem organizovat.

"Jsem absolutně pro! Naše země by si nemohla přát lepšího prezidenta! Potřebujeme člověka moudrého, nadčasového, nestranného a čestného. Potřebujeme Marka Ebena!" Tak zní jeden z komentářů ve facebookové skupině, v níž tisíce lidí podporují kandidaturu slavného moderátora na Hrad. Kandidaturu, o které se spekulovalo už v minulých prezidentských volbách.

Tehdy se ale Eben až tak velké podpory nedočkal. Na internetu sice vznikaly různé petice, které se snažili hudebníka přimět k boji o Hrad, většinou ale čítaly pouze několik stovek hlasů. Nyní je situace jiná a lidí, kteří by si přáli mít Ebena za prezidenta, jsou tisíce. 

Důvody jsou poměrně prosté. Eben je považován za inteligentního a rozumně smýšlejícího člověka, který je Čechům sympatický svými názory i vystupováním. Ostatně i proto se zařadil na žebříček možných kandidátů Kroměřížské výzvy, která ale nakonec upřednostnila například velvyslance Petra Koláře nebo vysokoškolského pedagoga Marka Hilšera.

Ani to ale Čechy neodradilo a v dalším žebříčku, tentokrát na portálu Prezident21, Ebena zařadili mezi kandidáty jako je Jan Švejnar, Jiří Pospíšil nebo Tomáš Halík. Ostatně zde si Eben nevede vůbec špatně a podle unikátní hlasovací metody, kterou se snaží prosadit miliardář Karel Janeček, se nachází na čtvrtém místě.

Sám Eben se ale do politiky nehrne a jako takovou ji ani příliš nekomentuje. Loni sice jakožto nově zvolený král olomouckého Majálesu promluvil před davem studentů a sliboval jim, že se své nové funkce zhostí opravdu zodpovědně, čímž zesměšnil vládnutí Miloše Zemana, na dlouhou dobu to ale byl jeho poslední "politický" počin.

Serveru EuroZprávy.cz se do uzávěrky články vyjádření Marka Ebena sehnat nepodařilo, přesto se zdá, že ačkoliv je mezi Čechy oblíbený, on sám kandidovat nehodlá. Už dříve navíc uvedl, že být prezidentem znamená jednu velká oběť, neboť takový člověk by měl potlačit své ego a být služebníkem národa. On ale prý takové sklony k obětování nemá.

Pokud by se přesto rozhodl kandidovat, musel by sehnat 50.000 podpisů od občanů, stejně jako ostatní kandidáti. A je otázkou, jestli by Ebena, kdyby k tomu skutečně došlo, tak velké množství lidí podpořilo. Ve hře jsou i další jména a Češi s napětím očekávají, jestli se do dalšího boje o Hrad pustí zejména současná hlava státu Miloš Zeman.

O místě na Hradě uvažuje například i dlouholetý senátor ODS Jaroslav Kubera, který ale zatím nechce spekulovat o tom, zda bude sám za sebe kandidovat příští rok na prezidenta. Dosud se mu nepodařilo přesvědčit manželku, aby s ním žila na Hradě. 

Mezi další kandidáty patří textař, producent a bývalý spolumajitel sázkové kanceláře Michal Horáček, lékař a občanský aktivista Marek Hilšer, podnikatel Igor Sládek nebo performer Milan Kohout. O křeslo hlavy státu projevili zájem i další, zatím ale o své možné kandidatuře moc nehovoří.

Volby prezidenta by se měly konat nejpozději 19. a 20. ledna příštího roku. Kandidáty by proto bylo třeba nominovat do poloviny letošního listopadu. Většina Čechů považuje i nadále za nejvhodnější způsob výběru prezidenta přímou volbu a tento názor ve společnosti sílí. Ukázal to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění.

Témata:  Marek Eben prezident ČR Češi

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy