Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvrdý boj o rozpočet: Lidovci a ANO chtějí usilovat o dodržení plánovaného schodku

Richard Brabec /ANO/, ministr životního prostředí
Richard Brabec /ANO/, ministr životního prostředí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda se bude snažit o dodržení navrhovaného schodku státního rozpočtu 50 miliard korun, řekli dnes při příchodu na jednání koaliční rady zástupci KDU-ČSL. Koaliční rada se bude zabývat také návrhy, které chce kabinet ještě do voleb projednat.

"Budeme dělat všechno, abychom se do 50 miliard dostali. Každopádně ty nároky jsou opravdu velké, takže uvidíme, jak to dopadne," řekl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). "Je evidentní, že bilance příliš nevychází, a ten první návrh z ministerstva financí je výrazným způsobem neuspokojivý pro většinu kapitol," uvedl.

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) řekl že z pohledu lidovců je prioritní zvýšení rozpočtu na vědu a výzkum a poskytnutí dalších peněz pro ministerstvo zemědělství.

Vicepremiér Richard Brabec (ANO) uvedl, že z pohledu hnutí ANO jsou dodatečné požadavky v kapitolách ministerstev obrany, dopravy a pro místní rozvoj. Připomněl i to, že nároky všech členů kabinetu výrazně převyšují deficit navržený ministerstvem financí. "Ale upřímně řečeno, ono to tak bylo i v minulých letech a my dnes ten rozpočet spíš rozjednáme a bude se pokračovat dál," řekl.

Koalici čeká kvůli jednání o rozpočtu horké léto, podotkl Brabec. "Těch 50 miliard je dáno a my se s tím budeme muset nějak vyrovnat. Všichni budou muset nějak ustoupit, otázka je o kolik," řekl.

Témata:  státní rozpočet Richard Brabec Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy