Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tržby cestovní kanceláře Čedok loni klesly na 1,8 mld.Kč, letos by to mělo být lepší

Dominikánská republika, ilustrační fotografie
Dominikánská republika, ilustrační fotografie
Foto: Martin Drahola, EuroZprávy.cz

Praha - Tržby cestovní kanceláře Čedok loni klesly o 11 procent na 1,76 miliardy korun. Ztráta CK se snížila z předloňských 195 milionů na 22,7 milionu korun. Na letošní rok Čedok navýšil nabídku zájezdů o 70 procent a očekává dosažení zisku 4,5 milionu korun.

"Dosažení očekávaného zisku je založeno zejména na úsporných opatřeních v oblasti režijních a mzdových nákladů v rámci celé společnosti a na očekávaném zvýšení absolutní marže z prodeje katalogového produktu jako hlavní obchodní komoditě díky vyššímu tržnímu podílu," uvádí výroční zpráva společnosti.

Na konci loňského roku dosáhly ztráty minulých let a výsledek hospodaření běžného účetního období dohromady 237 milionů korun, což činí 79,3 procenta základního kapitálu firmy.

Nejstarší českou CK koupila loni v létě polská cestovní kancelář Itaka. Čedok poté prošel řadou změn, počínaje změnou struktury produktů, změnou organizační struktury a řada dalších změn má přijít. To se promítlo i na vykázané ztrátě, původně měla společnost vykázat zisk.

"Přechod ze strategie restrukturalizace a maximalizace hospodářských výsledků, z velké části dosažené úspornými opatřeními, na strategii růstu, investic a získání tržního podílu přinesly s sebou poslední měsíce i neplánované náklady, které se již částečně výsledkově projevily v roce 2016," uvádí zpráva.

Letos chce Čedok navýšit tržby přes tři miliardy korun, řekl loni v prosinci v rozhovoru s ČTK nový generální ředitel Jan Koláčný. Nyní je Čedok podle objemu tržeb na českém trhu třetí, před ním jsou Exim Tours a Fischer.

Témata:  Čedok cestovní kanceláře ekonomika dovolená

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy