Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští politici odsoudili teroristický útok v Barceloně

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil dnešní najetí auta do lidí v Barceloně za další "odporný teroristický útok na nevinné". Sdělil to na twitteru.

Na sociálních sítích odsoudili čin také další tuzemští politici. Útok, ke kterému se přihlásil Islámský stát, si vyžádal asi 13 mrtvých a osm desítek zraněných.

"Cítím s rodinami obětí a přeji brzké uzdravení zraněným," sdělil premiér na sociální síti. Podobně jako premiér se vyjádřil předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

"Odsuzuji odporný a zbabělý teroristický útok v Barceloně. Bohužel žádná bezpečnostní opatření nejsou stoprocentní, je ale dobře, že je stále posilujeme," uvedl na twitteru.

"Musíme přejít od slov k činům, a ten odporný terorismus zastavit," prohlásila v souvislosti s dnešním útokem ve Španělsku ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Jaké konkrétní činy by to měly být, neuvedla.

Po dnešním teroristickém útoku v centru Barcelony vozem na lidi je v nemocnici 80 osob, z toho 15 je velmi vážném stavu. Uvedl to katalánský premiér Carles Puigdemont. Podle něj zemřel "tucet" lidí a zadrženi byli dva podezřelí. Na místo neštěstí odjel španělský premiér Mariano Rajoy s několika členy vlády.

Útok odsoudil mimo jiné španělský královský palác. "Jsou to vrazi, jednoduše kriminálníci, kteří nás nebudou terorizovat. Celé Španělsko je s Barcelonou," napsal palác v prohlášení.

Také premiér Rajoy uvedl, že teroristé "nikdy neporazí jednotný národ, který miluje svobodu".

Témata:  Barcelona Španělsko Bohuslav Sobotka teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy